Keezen in ‘t Koetje, de spelregels

Soms zijn de keezregels niet helemaal duidelijk. Dit komt omdat in elke regio weer verschillend met de regels wordt omgegaan. We willen met deze tekst hierin duidelijkheid geven:

Bij het Keezen in ’t Koetje gebruiken we in principe de regels van de Stichting Nationale Keezbord Organisatie (NKBO).  De bedoeling van het spel is om samen met je maat alle pionnen als eerst binnen te krijgen. Onderling overleg is niet toegestaan. Je maat helpen en de buren pesten uiteraard wel J.  Inschrijven en deelnemen aan het Keezen bij voorkeur alleen als koppel. Individueel inschrijven kan ook maar geeft geen garantie op deelname.

De kaarten:

Aas: opzetten of 1 vooruit – Heer: Opzetten – Vrouw  12: plaatsen vooruit – Boer: ruilen met een andere pion –  10 = tien vooruit – 9 = negen vooruit – 8 = acht vooruit – 7 = moet in tweeën – 6 = zes vooruit – 5 = vijf vooruit – 4 = vier achteruit – 3 = drie vooruit – 2 = twee vooruit.

Belangrijke aandachtspunten:

  1. De pionnen worden overhard tellend stap voor stap door het spel verplaatst.
  2. Een (verkeerde) kaart gegooid is gegooid. De kaart dan midden op het bord en geen nieuwe pakken. Je beurt is dan voorbij.
  3. Met kaart zeven moet je de beurt over twee pionnen verdelen. Dit mag ook een pion van je maat zijn als je met je laatste binnen bent. Als er nog maar een pion op het bord staat mag het met een pion.
  4. Als je op je startplek staat mag je nooit geslagen worden. Hoe je op je startplek gekomen bent maakt niet uit. Dus bij een pion terug op startplek door ruilen met boer dan staat hij gewoon weer geblokkeerd.
  5. De vier uiteraard altijd achteruit, ook over de startplek (behalve als daar een eigen pion staat). Het is dan niet toegestaan de pion direct in het eigen honk te plaatsen. Bij de volgende beurt mag je naar binnen, dus geen extra ronde over het hele bord!.
  6. Met de boer mag je alleen je eigen pion met die van een andere speler ruilen.
  7. Een Keez ronde duurt maximaal 40 minuten, het koppel dat er op dat moment het beste voor staat heeft gewonnen.
  8. Na elke ronde gaat elk oneven koppel met de klok mee naar de volgende tafel.
  9. Bij geschillen beslist de wedstrijdleiding, hierover is geen discussie mogelijk. We willen het vooral gezellig houden.

Puntentelling:

Winnaars: 5 punten voor elke pion die het koppel heeft binnen gehaald. Voor elke pion die de verliezers niet binnenhalen nog eens 2 punten extra.

Verliezers : Voor elke pion die het verliezende koppel binnenhaalt: 5 punten.

Bonus eerste pion: Het koppel dat als eerste een pion binnen heeft krijgt hiervoor 10 punten extra.

Stilzitters: het kan voorkomen dat een koppel wegens een oneven aantal deelnemende koppels een ronde moet stilzitten. Dit koppel krijg dan 45 punten voor deze ronde. Het koppel dat zich als laatste heeft ingeschreven mag als eerste stilzitten.

Keezen-kaart

Reacties zijn gesloten.